Tuesday, November 15, 2011

Tutorial Eyelet Plier dr smzshoppe

ALHAMDULLILLAH, dah lama idea nak buat video tutorial pasal eyelet plier nih...ramai customer sye dari pembuat craft yag masih beginner..(baru nk jinak ngan craft)..ramai juga yang tanya macammana nak guna plier eyelet tuh...

pembikinan video ini mengambil masa jugakklah...ngan suara danish kt belakang, akhirnya boleh mute suara tu tambahlak ngan lagu dari penyanyi jepun...harap anda semua suka dan tidak terkepil2 lagi nk guna plier tuh..kalau nk beli, boleh terus telefon saya..

video


sebahagian snap yang diambil dr Youtube





Wednesday, November 9, 2011

Group Sew & Craft di FaceBook


dalam seminggu yang lalu, sye ader join 3 group khas untuk peminat dan penjual craft...rupa2nyer ramai yang suka craft..macam-2 craft diorang wak, yang tk penah sye tengok pun ader...:)
sy akan upload satu2 ye pasal group nih...yg pertama SEW & CRAFT...
kalau nak join boleh teruus kehttp://www.facebook.com/groups/sewncraft/

ruangan ini diwujudkan untuk berkonsi pandangan, pendapat dan mengiklan ape saje barang craft yg anda supply (tapi kena ambil kod la ngan tuan punya group..)

ok..kepada peminat craft silalh ke ruagan ni ye..ader contest jugak..:)





Friday, November 4, 2011

Aidiladha di Bandar Kinrara


alhamdullilah, syukur saye dapat lagi bersama aidiladha untuk kali ke 30..(umur dh 30 thn) :)
cuti keje hanya 3 hari sahaja, tapi bila semua nak ambik cuti sampai selasa, terpaksalah bos istiharkan cuti tambahan hari selasa..yahooo...banyaknyer cuti..tak tahu nak wak ape kt umah...
tahun nih, kami ambik keputusan tak balik kampung..terpaksalah beraya di Bandar Kinrara..huhuhuhu..sedih jugak lah..ok.lah, selamat menyambut hari raya haji pada semua pembaca blog smzshoppe..semoga bahagia selalu...



Friday, October 28, 2011

RAHSIA SURAH AL - KAUTHSAR


Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga.Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa,mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya'allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal,bengkak,sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x,mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5)Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x,Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

EMAS SADUR AIDILADHA 2011

GELANG DUNHILL KIKIR KROM
PANJANG GELANG: 19CM
LEBAR:1CM

RM70

KALAU PANJANG BOLEH POTONG


GELANG KAKI DEWASA
PANJANG: 26CM
LEBAR BUAH: 0.4CM

RM60


RANTAI PANJANG NGAN LOKET LOVE

RM160

pjg: 33cm


CINCIN
RM40
SIZE 17



GELANG BANGGLE (LELAKI)-EMAS PUTIH
RM130

PANJANG: 19.5CM
LEBAR: 1.9CM

BERAT; 80.3gram



GELANG GAJAH SIZE KECIK
RM50


GELAH BENSON PADU
RM120.



RANTAI PANJANG+LOKET LOVE
RM130

panjang rantai: 35cm
Loket: 4cm

NK BELI LOKET SAHAJA PUN BLEH: RM50




GELANG BULAT
RM80

DIAMETER PANJANG: 5.2CMLEBAR: 1.9CM





rm80
panjang:18cm

BOLEH POTONG KALU PANJANG


Tuesday, October 11, 2011

TIPS MENGELAKKAN DARI DITIPU KETIKA MEMBELI BELAH DI INTERNET



Seronok kan shopping online? Kita tak perlu nak bersusah payah nak habiskan masa di luar.... dengan jammed lagi...minyak kereta... masa lagi...

Shopping online hanya perlu kita pilih.... bayar.. then tunggu barang sampai... best tak?? :)

Tetapi... zaman sekarang... yang semakin moden.. gejala penipuan pun semakin moden..

Sekarang banyak kes yang melibatkan jenayah Cyber... sedihkan... barang yang di harapkan sampai... tak berkunjung tiba :(

Okey lah.... mukadimah panjang sangat... :) Saya kongsikan tips-tips membeli belah di intenet.. berdasarkan pengalaman saya sendiri sebagai pembeli dan penjual tegar di online... :)

1.CARI INFO MAKLUMAT BUSINESS @ PENJUAL
- Sebenarnya anda boleh mencari dulu info penjual terbabit.....
-sekarangkan maklumat hanya di hujung jari..... jadi tanya sahaja uncle G ( google.com) or Uncle Y ( yahoo.com)
-anda click www.google.com or www.yahoo.com
Maklumat yang anda boleh cari ialah

1. Nama busines... kalau tak caya... cuba search Ayudress.com.. mesti berderet keluar info :P
2.No phone... seller
3.no akaun

- mengapa saya suruh anda google dulu info2 tersebut?
-kerana jika seseorang itu memang seller... pasti maklumat2 ini akan keluar... di internet.
-Anda boleh tahu juga feedback dari customer2 lain sama ada feedback positive atau negative.
-Jika ada banyak sangat feedback negative .............. lari la.. jangan la deal ngan seller tu lagi... ramai lagi seller yang berwibawa yang boleh kita deal :)
-Kita juga boleh tahu pembeli2 seller tersebut dpat tak barang yang mereka dah bayar...

2. SEARCH DI GOOGLE DENGAN PERKATAAN YANG SINONIM...
-Perghhh... tajuk :P
-search perkataan yang berkaitan dengan penipu.... di tipu.... 
-cth anda taip nama sipolan atau nama biz mereka......emm kita wat cth perniagaan abc...
-so taip la kat google tu.... perniagaan ABC penipu...
-mesti info yang berkaitan dengan penipuan akan keluar JIKA mereka ada melakukan penipuan...
-kalau tak der.... okla tu.... :)

-satu lagi perkataan... cth Ayudress forum...
-kalau shopping kat forum2 ni...selalunya pembeli akan bagi feedback cepat... di forum tersebut :)

3.BACA DAHULU SYARAT-SYARAT PEMBELIAN
-PLEASE............. yang ni kita selalu malas nak baca!
-penting ni tuk di baca... takut2 ada agenda tersembunyi or kita sendiri tak bersedia nak mematuhi syarat tersebut.
-jangan tak percaya ada syarat2 seller yang mengalahkan nak beli rumah banglo rm100k.. padahal nak beli bajuje rm30 :P
-cth.....seller meletakkan syarat bahawa pengepos dilakukan seminggu sahaja... masaklah anda jika baju nak pakai keesokkan harinya.... tp kalau beli seller pos minggu depan.. ( bab ni kita sebagai pembeli yang salah.... :P )
-syarat penukaran... kalau barang tersebut rosak or salah hantar...
-ada seller dia yang  salah hantar...barang kat kita... tapi kita nak tukar balik... dia pulak yang kata tak boleh?
KEJAM TAK?? KEJAM KAN... kalau kita yang salah... ok jugak.. ni dia yg salah hantar.. pastu kita nak tukar.. tak boleh pulak.. :P
-tapi tak semua seller begitu... segelintir je...

4.PERHATIKAN CARA FEEDBACK DARI SELLER
-saya suka perhatikan setakat mana professional seseorg buyer tersebut..
-saya selalu hindarkan dari membeli seller yang suka maki2 or marah cust.... takut saya nak deal :P
-bab ni saya rasa semua orang boleh berfikir sendiri kot..
-takut saya nk deal ngan seller yang mengalahkan along... :P

5.ANDA CALL or SMS LA DULU SELLER TERSEBUT
- call or sms la dulu seller tersebut.... tanya dulu available stock dulu.... deliver mcm mana... tips ni bukan apa... just kita nak pastikan attitude seller tersebut...
- tanya byk2 soalan pun tak per... dengar gaya percakapannya dulu...
-selalu soalan yang saya tanya..

a. dr mana? ( kalau dekat leh cod terus :P... cod tu jumpa seller pastu bayar)
b.tanya la... boleh cod tak? selalu seller tak keberatan nak cod ni... tapi tak semestinya yg payah nak cod tu penipu jugak...
c.bila boleh pos lepas bayar....

- itu di antara soalan2 yang saya ty la... anda boleh kreatif kan lagi soalan2..

5.MENGIKUT GERAK HATI ANDA SENDIRI
-ha......... bila step2 di atas anda dah follow.... just follow your instinct .... kalau rasa k.o je.... abaikan la transaction yang berisiko ni...
-kalau anda rasa ok.... deal je la.

6.ELAKKAN PEMBELIAN BARANG YANG MAHAL
-Pembelian barang yang mahal2 seperti HP...laptop... camera... kalau saya... saya lebih suka beli di kedai sahaja..
-atau klau nak beli jugak di internet... saya selalu pastikan seller tersebut ada kedai...
-saya pernah membeli barang kemas online.... tapi untuk kes2 begini saya hanya beli dengan seller yang saya dah biasa atau seller yg di rekemen kan oleh kawan2 saya.

7.TRY DULU MEMBELI...
-kadang-kadang kita rambang mata kan.. tengok barang2 .....
-untuk seller yang saya tak biasa deal lagi... saya selalu beli dulu dalam jumlah yang kecil dahulu...
-sebabnya kalau mengalami masalah mcm ni... tak la terasa sgt amount ... ( so far tak pernah lagi... )
-bila brg dah sampai... tgk la dulu keadaan item tu macm mana...
-mudahkah urusan pembeliannya....
-kalau mudah.. insyaalh akan repeat lagi order.. :)
-kalau tidak... sekali itu je la...

8.PEMBELIAN LUAR NEGARA
-saya selalu membeli belah di oversea tau.. ceh wah.. :P
-tapi shopping online je la..
-yang ni saya selalu shopping di web2 yang boleh di percayai je lah..
-cth mcm ebay...
-and saya hanya pilih seller yang boleh bayar pakai paypal je.... nak tau napa?
-sbb kalau saya dah bayar tapi barang tak dpat dan seller tak dapat buktikan tracking number sacara sah... saya leh claim mtk blk duit saya :) hehhe

selamat membeli belah....

Thursday, September 29, 2011

Kucing Bermuka Dua-Guiness World Record


TERBACA POST DLM AKHBAR HARI NIH (UTUSAN) SEEKOR KUCING YANG MENGALAMI KECACATAN (BERMUKA DUA) MASIH HIDUP SEHINGGA KINI WALAUPUN DOKTOR MENGESAHKAN JANGKA HAYATNYA PENDEK..



SEDUTAN DR AKHBAR KOSMO: Frank dan Louie memang istimewa. Haiwan itu kini digelar sebagai kucing berwajah dua yang tertua di dunia.

Menurut Reuters, kucing yang juga mempunyai dua mulut, dua hidung, dan tiga mata, namun hanya mempunyai satu otak ini telah berusia 12 tahun. Pencapaian Frank dan Louie ini diakui oleh lembaga pencatat rekod terkemuka dunia, Guinness World Records.

“Mereka adalah kucing Janus yang paling lama bertahan hidup,” kata juru cakap Guinness World Records, Sara Wilcox, Selasa lalu. Diperkenalkan oleh Dr. Karl Shuker, Janus merupakan kumpulan kucing yang memiliki kelainan genetik.

Menurut Wilcox, Frank dan Louie ini akan dicatatkan di dalam buku rekod edisi 2012. Kucing itu lahir pada 9 September 1999 dan dipelihara oleh Marty, warga AS yang tinggal berdekatat Kota Worcester, Massachusetts.

Bagi Marty, kucing Janus itu tergolong sebagai luar biasa kerana boleh hidup begitu lama. “Biasanya, kucing dengan keadaan seperti itu hanya bertahan hidup antara satu hingga empat hari,” kata Marty. “Saat kucing itu lahir, setiap hari adalah berkat,” tambah Marty.

Marty mengatakan bahawa kucing Janus ini berkelakuan seperti anjing. “Ketika dibawa berjalan, kucing itu dipandu dengan tali dan dia suka dibawa di dalam kenderaan ,” kata Marty.

Thursday, September 22, 2011

Elektronic Pocket Scale Untuk Dijual-New Item



Elektronic Pocket Scale
Didatangkan bersama kotak (merah)

Capacity: 0.1g-500g
Ukuran Kotak: 16cm X 10cm
Ukuran Penimbang: 15cm X 7.5cm 

Harga RM90 termasuk postage

Penimbang sesuai digunakan untuk timbangan yang kecil..seperti emas, brg2 craft dll..




Modem Broadband Untuk Dijual


 sye ader satu barang nak LET GO..Modem Broadband Celcom..Dah lama tak guna, semenjak line internet sangat-2 mengecewakan..barang masih tip top..HARGA: RM150 (boleh nego)


SOLD dah!!

Thursday, August 18, 2011

AHLI KELUARGA BARU KAMI!!!!!-NiKon L120

pUNYALAH KETAt simpan duit nk beli mesin basuh baru,,akhirnyer terbang jugak kat camera nih..Nikon L120..pertama kali sentuh dn belek dh terus jatuh cinta...seminggu lepas tuh terus p beli..melayang jugaklah RM900..warranty 3 tahun..




my hubby cakap bila dh beli camera baru tkde lah malu nk suruh org ambik gambar kiter...ye ke!!..patutlah sebelum nih abg susah nk suruh ambik gambar ayang d danish bila jalan2..
huhuhu...



Monday, August 15, 2011

PENGEDAR HPM-HERBA PRIMA MARKETING

SMZSHOPPE MELANGKAH SATU LAGI EVOLUSI..JADI PENGEDAR HPM..
SEBENARNYER SYE BELI UNTUK DIRI SENDIRI, BILA BELI SECARA AUTOMATIK JD AHLI, BOLEHLAH BUAT UNTUK JUAL JUGAK..

KALAU SAPER2 NK ORDER BOLEH PEGI KE LAMAN WEB KHAS SALWANI.HPM..



click untuk buat pesanan: http://www.dietmate5.com/?id=salwani

Thursday, August 11, 2011

BARANG KEMAS SADUR-RAYA 2011-

GELANG KAKI
RM50
SOLD

GELANG TANGAN
RM80


GELANG TANGAN; RM70
Panjang Gelang: 18.5cm

CINCIN;RM40
Lebar cincin: 1.7cm
SATU SET; RM100

SOLD

SET RANTAI + LOKET
RM100

Panjang Rantai: 35cm
Lebar: 5cm

Loket: 2.2cm x 2.2cm
SOLD

GELANG DUNHILL 2 LINE
RM70

Panjang Gelang: 19cm
SOLD

GELANG TANGAN; RM70
Panjang Gelang: 17.5cm
SOLD

CINCIN; RM30
Lebar cincin: 1.7cm
SOLD

SATU SET; RM90

GELANG TANGAN; RM70
Panjang Gelang: 17cm

CINCIN; RM30
Lebar cincin: 1.7cm
SATU SET; RM90

SOLD

RM65

Panjang Gelang: 18cm

SOLD

GELANG TANGAN EMAS PUTIH BERTATAH BERLIAN MERAH
RM65

Panjang Gelang: 17.5cm

SOLD


RM130
SOLD

RM120
SOLD

RM100

Panjang Rantai: 36cm
Lebar: 5cm

Loket: 3cm x 2.2cm
SOLD

SET BABY 
RM50
SOLD

RM150
                                                                  Panjang Rantai: 33cmLebar: 6cmLoket: 3cm x 2.8cm


Thursday, July 28, 2011

Tablet Pouch

start menjahit

ukuran kena tepat

bahagian dalam yg colourfull-double layer-

bhagian depan yg dh siap

dh siap pun..
bag untuk tablet phone CSL M1700..hak milik sendiri..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...